Lagul la motoarele turbo. Un efect ce se poate reduce !

Turbo Lag este un termen de multe ori inteles gresit . Mulţi oameni cred că turbo lagul   este turatia minima a motorului care este necesara pentru a produce presiunea pe turbo . Cu toate acestea, acest tip de situaţie ar trebui să fie numit pragul de impuls. Pragul de impuls este o condiţie în cazul în care turbina  începe să se rotească la viteza necesară. Pragul de impuls depinde de cantitatea şi viteza fluxului de aer care trece prin turbina.

Lagul este timpul necesar pentru schimbarea vitezei şi  funcţionarea în mod eficient, ca răspuns la o schimbare de acceleratie. Deci, Lagul este practic timpul necesar turbinei de a raspunde schimbarii poziţiei pedalei de acceleraţie. De exemplu, dacă vom adăuga presiunea la pedala de acceleraţie, în scopul de a accelera, motorului ii  va lua ceva timp înainte de a răspunde ,  de a realiza RPM si energie. Lag-ul nu este în mod normal intalnit la un motor aspirat.

Lag-ul se poate întâmpla în orice situaţie de condus. Cu toate acestea, efectul va fi mult mai mare cand se merge subturat, în cazul în care avem nevoie de putere in plus rapid. Combinatia de încărcare a compresorului, frecare şi inerţie, sunt contribuitori primari  ai Lagului. Astfel, eliminarea compresorului  sau a turbinei, care sunt controlate  de gazele de eşapament va elimina decalajul (lag-ul). Dar atunci nu vom mai putea numi motorul turbo.

Mai multe metode sau modificari au fost propuse de către producătorii de turbo si tuneri, în scopul de a reduce  lagul.

1. Schimbarea raportului de transmisie intre admisia si evacuarea turbinei.
2. Scăderea rotatiei din inertie a turbinei. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea de materiale mai uşoare şi de a folosi, de asemenea, piese mai mici rază.
3. Creşterea  descarcarii turbinei si imbunatatirea raspunsului la wastegate.
4. Reducerea volumului din partea de admisie a tubulaturii. ( permite o incarcare mai rapida a tubulaturii dintre turbina si motor)
5. Utilizaţi turbina cu geometrie variabila, astfel marimea turbinei , numarul de paleti ai geometriei variabile , si gradul lor de inclinare va pot ajuta.
6. Folosi mai mult de un turbocompresor, fie lucrează în serial sau paralel. Turbo poate fi chiar combinat cu un compresor cum ar fi dispunerea motorului Volkswagen TSI.
7. Reducerea pierderilor inregistrate prin frecare axului. Turbinele pe rulmenti (Ball-bearing) sunt acum alternative accesibile, tehnologie care oferă semnificative îmbunătăţiri de performanţă pentru turbo.

Producatori de turbine îmbunatatesc continuu sistemele lor de turbocompresoare şi introduc tehnologii noi. Deşi Lagul  nu este complet eliminat, efectele lui sunt compensate prin introducerea de noi tehnologii, care poate mări timpul de raspuns al acceleratiei in motoarele turbo la acelaşi nivel ca al motoarelor  cu aspiratie naturala.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s