Defectarea turbosuflantei / Intretinerea turbosuflantelor

Defectarea turbosuflantei / turbinei

Defectarea turbosuflantei motorului dumneavoastra este de cele mai multe ori cauzata de un lant de alte defectiuni sau interventii necorespunzatoare.
Daca se respecta intervalele de service si calitatea uleiului folosit este cea mentionata in manualul de service al autovehiculului dumneavoastra, turbosuflanta are o eficienta si fiabilitate maxima.
Vom identifica in continuare cateva dintre acestea:

* Defectiuni ale turbosuflantelor cauzate de problemele de lubrifiere: retinerea uleiului, restrictionarea sau lipsa curgerii uleiului, prezenta corpurilor straine in ulei.
* Defectiuni determinate de patrunderea obiectelor straine in rotoarele compresorului si/sau ale turbinei.

Procedura de intretinere vizeaza in mod deosebit filtrarea aerului si calitatea uleiului. Aceste zone sunt importante datorita vitezei de operare a turbosuflantei. Adoptarea unor proceduri de operare adecvate si a unei politici de intretinere preventiva ofera sistemului turbo o lunga durata de viata.

Procedurile de intretinere sunt bazate pe intervale stricte de functionare ale motorului, perioade de timp sau kilometri parcursi. Acest fapt se datoreaza unei largi varietati a lubrifiantilor, a modurilor de operare si a conditiilor la care sunt supusi acestia.

Intretinerea turbosuflantelor / turbinelor

1. Dupa pornirea autovehicolului, accelerarea motorului este recomandata doar dupa ce presiunea uleiului a fost stabilizata. Turarea motorului imediat dupa pornire poate forta turbosuflanta sa functioneze la viteza maxima inainte ca lagarele sa poata fi lubrifiate adecvat. Functionarea unei turbosuflante cu lubrifiere insuficienta poate provoca uzura lagarelor. Repetarea acestei greseli poate conduce la defectarea prematura a turbosuflantei.

2. Oprirea motorului sa va face numai dupa scaderea turatiei la relanti. Turbosuflanta functioneaza la viteze si temperaturi constante care sunt mai mari decat cele ale celorlalte categorii de componente ale motorului. Atunci cand un motor functioneaza la capacitate/turatie maxima, viteza si temperatura turbosuflantei sunt de asemenea la maxim. Pot aparea probleme ale motorului sau turbosuflantei atunci cand motorul aflat la turatie maxima este oprit brusc.

Pentru evitarea problemelor se recomanda functionarea intr-o stare de repaos medie sau cu o “sarcina usoara”, care in acelasi timp sa mentina intreaga presiunea uleiului si fluxul de aer din sistemul de racire. Urmand aceste sfaturi se poate preveni rotatia prelungita a turbosuflantei fara lubrifiere si formarea depunerilor de calamina in spatele rotorului turbina, fapt ce conduce la uzura prematura a segmentilor de etansare.

3. Sistemul de ungere al turbosuflantei trebuie amorsat de fiecare data dupa ce a fost efectuat un schimb de ulei sau orice serviciu care implica o scurgere a uleiului. Motorul trebuie pornit de cateva ori inainte de intra in sarcina. Apoi trebuie pornit si lasat la relanti pentru o perioada de 2-3 minunte inainte de accelerare, pentru ca intreaga circulatie a uleiului si presiunea acestuia sa se regleze.

4. La temperaturi scazute si in cazul in care vehiculul nu a fost utilizat pentru o perioada mai lunga de timp, presiunea normala a uleiului motorului si curgerea acestuia sunt afectate. In aceste conditii motorul trebuie pornit si lasat in starea de repaos pentru cateva minute, pentru a permite intregului sistem sa ajunga la temperatura de lucru iar uleiul la vascozitatea normala, inainte de a intra in sarcina.

5. Trebuie evitate perioadele lungi de repaos ale motorului. Combinatia de presiune scazuta din turbina si compresor si rotatia mica a axului turbosuflantei poate permite uleiului sa se prelinga peste segmenti in turbina sau in compresor. Acest lucru poate produce uzuri in carcasa lagar in zona de etansare a segmentilor si poate avea efecte negative asupra rotorului.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Defectarea turbosuflantei / Intretinerea turbosuflantelor

 1. Dan says:

  Salut,

  Am un Audi A4 Avant 1.9 TDI,96kw, 2002, AWX si imi face ceva probleme. Scoate fum dimineata la pornire, se aude un suierat cand accelerez mai tare si cand urc un o panta mai acentuata simt la un moment dat cum pierde putere. Cat ma coasta o turbina noua cu montaj cu tot? Dar una reconditionata?

  Multumesc!

  Dan

  • ionutturbo says:

   Salutare ,
   Turbina noua 2090ron ( montaj inclus )
   Turbina reconditionata 1250 (montaj inclus )
   In ambele cazuri piesa veche ramane la noi . Nu va grabiti sa o schimbati , mai bine mergeti la un tester sa vedeti exact ca este turbina defecta.
   Pentru orice alte intrebari va sta stau la dispozitie !

   Ionut

 2. Doru Bugeac says:

  Buna ziua,
  Am un Renault Clio 3 -1,5 dci, 48Kw, 65 cp din 2006 si am probleme cu turbina in sensul ca motorul nu se mai accelereaza in sarcina peste 2000rpm.decat foarte greu, scoate un pic de fum negru la evacuare,carcasa compresorului turbinei este naclaita de ulei.M-ar interesa un pret ptr .turbina noua si ptr. una reconditionata fara montaj deoarece mi-e cam frica sa mai plec la drum lung cu masina in starea asta. Multumesc!
  Doru

  • ionutturbo says:

   Buna ziua ,
   Pretul pentru turbina noua este de 2200 ron ( TVA inclus ) . Reconditionarea nu este recomandata la acest model. Au mari probleme cu sistemul de ungere ( pompa de ulei) si in 99% din cazuri reparatia nu tine.
   Pentru alte detalii va stau la dispozitie,
   Ionut Petrescu

   • Doru Bugeac says:

    BUNA SEARA,
    Doresc sa va multumesc pentru amabilitatea si promptitudinea cu care mi-ati raspuns.Sa inteleg ca defectarea turbosuflantei s-a produs in urma functionarii sub parametri a sistemului de ungere si ca ar trebui sa ma ingrijoreze pompa de ulei? Credeti ca reparatia ar trebui sa includa si inlocuirea pompei de ungere sau macar o verificare a acesteia (debit, presiune) pe un banc special ?
    Cu stima,
    Doru BUGEAC

   • ionutturbo says:

    Buna ziua ,
    Exact cum ati presusupus , este necesara o verificare amanuntita a sistemului de ungere. Pompa de ulei la anumite turatii nu face presiunea necesara pentru o ungere corespunzatoare a turbosuflante. Va sfatuiesc ca inainte de a inlocui/repara turbina sa verificati acest lucru.

    Cu stima,
    Ionut Petrescu

 3. sorin says:

  salut am un mercedes clk 270 cdi 170 CP din 2003 si as vrea sa montez o turbina de un 320cdi ..deci as vrea sa stiu daca sunt la fel..ma refer la sistemul de fixare si geometria variabila cu westgate mecanic(nu electric)si care ar fi costul unei turbine noi daca raspunsul este (pozitiv) fara una veche in schimb,multumesc mult astept un raspuns

  • ionutturbo says:

   Salut ,
   Nu are rost sa te chinui sa pui una de 320cdi . Difera multe si trebuie sa faci inventii. Pastreaza turbina ta , pune in ea paletii si axul de 320cdi si scapi de foarte multa munca inutila.
   Turbina de 320 cdi e destul de scumpa , trebuie sa imi dai exact un model de masina de pe care o doresti.

 4. Danila Florin says:

  Buna-seara,stimate domn!Va ros sa imi spuneti ce pret are o turbosuflanta pt VW Passat 1,8 TSI,model 2008!Cea veche,daca se poate reconditiona,la ce pret ar ajunge aceasta operatiune?Va multumesc si va doresc spor in ceea ce faceti!

 5. valentin says:

  Mithubishi galant an 2000 /motor2.0 cat costa o turbosuflanta noua sau o reconditionare (in cazul care merge)

 6. Alex Avram says:

  Buna ziua

  Am un renault clio 2 1.5 dci 65 cp si imi da ulei pe la turbo nu stiu exact pe unde, daca aveti idee ce trebuie verificat pas cu pas si cam cat ar costa o turbosuflanta noua?

  multumesc anticipat!

  • ionutturbo says:

   Buna ziua ,
   Ce trebuie verificat pas cu pas ? La ce mai exact va referiti ?
   Reparati de turbina costa 800+tva , turbina noua costa 1680+tva.
   Pentru detalii va rog cititi postul de aici si aveti grija mare la montaj. Stima !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s