Reparatia corecta a turbosuflantelor

Acest articol nu are decat rolul de a raspunde intrebarilor cu care acest blog este “bombardat” referitor la kiturile de reparatie turbo.

Incep cu un raspuns direct si cu ceea ce ste cel mai important : NU EXISTA KITURI DE REPARATIE ECHILIBRATE Ele nu exista pentru ca este imposibil sa existe. pentru ca este impotriva fizicii ca un kit de reparatie sa fie “echilibrat de fabrica”. Pur si simplu este imposibil. Si am sa argumentez cele spuse mai sus .

Ce inseamna kit de reparatie ? inseamna ax + palete de evacuare si rotor admisie ( eventaul si bucsi si secmenti ) foto :

kit turboEste imposibil ca acesta sa fie echilibrat pentru ca montarea lui implica desfacere lui pentru a introduce axul prin corpul central. Haideti sa lamurim impreuna ce inseamna echilibrare dinamica. Inseamna sa reusesti sa realizezi un lucru relativ simplu . Mai exact sa nu fie diferente de greutate intre partea de admisie si partea de evacuare.
Si luam un exemplu clar ca sa inteleaga si cei care nu sunt in domeniu.

Turbina de Skoda de 1.9 TDI 90 cp.
Ce rotor de admise are nevoie sa dezvolte 90 cp? pai un rotror cu X lame de dimensiunea xxx,yy. Bun ! piulita care fizeaza rotorul pe ax cate de mare trebuie sa fie . Pai trebuie sa aiba diametru X. Bun ! Atunci rotrul la diemsiunea respectiva + piulita la diametru respectiv or sa aiba Z grame. ( lucrurile sunt mult mai complexe , trebuie sa aiba o compozitie speciala de metale, multe alte caracteristici. Eu prezint aici ca sa inteleaga si acele persoane care nu sunt in domeniu. )

Daca partea de admisie o sa aiba Z grame , partea de evacuare trebuie sa aiba si ea tot Z grame ( + / – 10 ) pentru ca altfel or sa exista vibratii prea mari si o sa bata .
Si se calculeaza la fel si partea de evacuare.
Acum  proceseul de  de realizare al pieselor  este relativ simplu. Se amesteca o multime de ingrediente ( metale ) si se toarna in anumite forme. ( un fel de cozonac 😛 )

Logic ca produsele finite difera , unu e mai greu , unu mai usor , altu mai stramb , altul prea drept etc. Si atunci se aduc in limtele normale , numite mai sus Z +/- 10. Atunci piesa ( rotorul de admisie sau evacuare ) este buna pentru folosire.

Cu toate acestea este imposibil ca piesele sa fie echilibrate de fabrica. in situatia de mai sus cand au Z grame se numeste ca sunt ” in cote “. Sunt ok pentru folosire , trect de CTC.

Echilibrarea dinamica insa se realizeaza doar cand este implicat si corpul central al turbinei :

corpEste adevarat insa ca exista CHRA echilibrat. Adica corp central , ce se poate vedea in poza . Acesta este posibil sa fie echilibrat , pentru ca asupra lui nu se mai intervine , nu mai trebuie desfacut. el se monteaza pur si simplu intre carcasele turbinei.
La fel de adevarat este ca daca acest corp central ( echilibrat fiind ) se desface , la asamblare el isi pierde echilibrarea. asta o pot demonstra oricui sustine contrariu cu o un test pe care sunt dispus sa il fac. Sa se inteleaga ca vorbesc din propria experinta si nu din carti.

Daca toata lumea a inteles ca nu exista kit de reparatie direct echilibrat , poate exista corp central direct echilibrat ( si asta se intampla rar pentru simplu fapt ca aceste corpuri centrale nu se pot cumpara decat de societati specializate in reparatia de turbine , care se presupune ca au masina de echilibrat ) doresc sa mai lamuresc inca doua aspecte :

1. Masina de echilibrat este de un singur model , chiar daca exista mai multi producatori. Este acea masina in care se monteaza corpul central al turbinei , care este dotata cu pompa de ulei ( pentru a simula cat mai bine functionare pe autoturism ) care are un diplay care arata vibratia si mai ales locul unde trebuie ea corectata. Si va prezint si cateva poze cu cele mai cunoscute masini de echilibrat turbine :

balancing-machine-for-turbocharger-17348-2855979 0 mrv2

Acestea reusesc sa invarta turbina la turati de peste 150.000 r/m .

Va rog nu faceti confuzie intre masina de echilibrat in care se monetaza corpul central ( vezi cele 3 poze de mai sus ) si masinaria care aduce in cotele acceptabile o piesa componenta a turbinei ( vezi urmatoarele doua poze )

turbomax-10_4 imagesAcesta din urma nu functioneaza pe presiune de ulei , ci pe o curea care prin frecare invarte axul. Nu reuseste sa invarta axul decat la maxim 2000 de rpm , si are decat un rol , acela de a aduce un rotor de admisie sau de evacuare in limitele acceptate. Acest tip de utilaj il au producatorii de piese , de exemplu turnatoriile care lucreaza pentru producatori de turbine.

2. Masini de echilibrat in Romania nu sunt decat patru. Ele se afla in proprietatea unor societati specilaizate in reconditionari de turbosuflante ale caror nume nu am sa le dau pentru simplu fapt ca nu vreau sa fac publicitate gratuita sau sa iau din clientii societatilor care pretind ca au .

Concluziile :

1. Doar o turbina care are corpul central echilibrat se poate numii reconditionata. Restul din puctul meu de vedere ( si al tuturor specialistilor ) se numeste “carpeala” , se numeste “amatorism” etc. Sa repari turbine fara masina de echilibrat este ca si cum ai face geometria la roti dupa ochii. Este ca si cum ai face presiunea in pneuri cu pompa . Este ca si cum ai strange prezoanele la chioulasa cu cheia fixa. Adica este fix zero.Nu va mai lasati pacaliti ! Cereti reparatorului certificatul de echilibrare , cereti sa vedeti masina de echilibrat si procesul de echilibrare.

Sa repari o turbina fara masina de echilibrat este ca si cum ai cumpara un lapte expirat ! ” Poate imi face rau dar poate nu imi face …” Exact asa e si cu turbina , daca nu o echilibrezi ea poate sa tina sau se poate rupe imediat.

2. Nu exista kit de reparatie echilibrat ! Exista doar corp central echilibrat. Daca cineva mai se indoieste de acest lucru il invit sa vada asta pe masina de echilibrat prezentata de mine in alt post.

Daca aveti nelamuriri  , intrebarile dvs sunt asteptate !

Ionut Petrescu

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Reparatia corecta a turbosuflantelor

 1. Pop Ovidiu says:

  Foarte tare articolul

 2. Dan says:

  Salut,

  Cred ca este mai util sa ne spui care sunt cele patru firme ce detin astfel de aparate. Pe mine unul tocmai asta ma intereseaza

  Apreciez daca se pot mentiona.

  Multumesc,
  Dan

 3. Iulian says:

  Salut, care sunt simptomele masinii(ale motorului) daca turbina nu este echilibrata corect?
  Eu am o Skoda Octavia 2 , 1,9 TDI, 105 cp!
  Astept cu mare interes un răspuns!

  • ionutturbo says:

   Salut ,
   Simptomele turbinei (nu ale motorului sau masinii) sunt :
   Functionare zgomotoasa
   Pierderi de ulei in admisie si/sau evacuare
   Presiune neatinsa/depasita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s