Reparatie turbosuflanta Dacia Logan 1.5dci

Asa cum v-am obisnuit pana acum , toate cunostintele noastre le facem publice . Chiar daca noi am invatat pe banii , munca si timp pierdut , impartasim acest cunostinte cu oricine , fie client final sau service auto.

Astazi va aratam de ce se strica turbosuflantele de Dacia / Renault 1.5dci.

Mereu am spus , de cand vindem si reconditionam turbine de 1.5dci ca ele au o problema pe partea de ungere. Multi au spus ca nu stim ce vorbim , ca inventem etc. insa ca intotdeanua aa avut drepatate.

Pompa de ulei cu care motorul vine echipat , atat la e3 cat si la e4 este subdimensionata. debitul realizat de aceasta (att am spus debit nu presiune) este insuficient pentru a ridica uleiul sus in chioulasa si mai departe la turbosuflanta. Logic cea mai afectata piesa este cea mai departata , adica turbina , apoi in ordine chioulasa si vibrochenul.

Cand un client sau un service ajungea la noi cu o turbosuflanta de 1.5dci si le specificam sa verifice amanuntit masina pe partea de ungere , toti credeam ca suntem nebuni.

In luna iulie , grupul dacia renault a inlocuit modelul de pompa de ulei comercializat si montat pe masini , cu un model nou care are un marcaj special turnat pe el. Acest marcaj se traduce prin “debit marit”. Acum fara falsa modestie dar am avut dreptate in ultimii ani cand am spus ca e o problema. Atunci cand un producator de un astfel de calibru , modifica un produs sau il upgradeaza clar rezulta ca precedentul model avea o problema . Logic , cine ar investii research si productie fara un scop anume?

Acum dupa am decis sa va aratam ce defectiuni creeaza asupra motorului si asupra turbinei aceast model vechi de pompa de ulei.

Plecam de la premiza ca toata lumea stie cum functioneaza o turbina , dar pentru cei ce nu stiu inca facem un scurt rezumat.

In poza unu am incercuit cu rosu locurile pe unde uleiul patrunde pentru a unge si racii axul care se invarte . Axul se invarte pe pelicula de ulei pentru a nu exista frecare. frecarea a doua materiale presupune pierderi ( nu intru mai adanc in problema ca deja ajungem la fizica).

Turbosuflanta

In poza doi aveti un ax incins , efectiv parca a fost pusa flacara pe el . In plus are si grad de uzura mare , se simt la mana santurile din el. Acum intrebare :

Cu s-au creat aceste canturi in el si cum de are culoarea asta ? ca doar uleiul creaza pelicula pe care se invarte , deci axul nu atinge nimic in rotire , si uleiul trebuie sa si raceasca axul.

Raspunsul e simplu , NU A AVUT ULEI NECESAR ! pentru ca masina are o problema , mai exact pompa de ulei.

Acum pentru aceeia ce sustin altceva ( gen ca materialul axului e prost , ca turbina nu a fost noua sau ca nu a fost reconditioanta bine sau alte baliverne )  am stricat o zi de munca , fara a incasa manopera , pentru a le demonstra,.

Am primit o dacia logan in atelier , desi nu facem acest lucru . Clientul de buna credinta ce e drept , a urmat indicatiile noastra si a venit la el cu pompa de ulei noua si conducta de ungere noua. I-am explicat ca daca ii reparam turbina fara sa ii inlocuim pompa , muncim degeaba pentru iar se strica. A inteles ce e drept , dar noi inlocuim problema masinii , reparam turbina , dar daca aceasta insuficinta de ulei a mai stricat ceva ce facem ?

Si ce putea se mai strice o pompa de ulei defecta? pai ce se mai unge in motor ? Printre altele vibrochenul e unu si axa cu came e a doua. Si acestea  se invart tot pe pelicula de ulei.

Haideti sa vedem daca exista uzura acolo si eventule defectiuni.

Dacia Logan Turbina

Ce parere aveti ? Exista uzura pe axa cu came?

Acum unde exista aceasta uzura , logic ca exista si joc nu ? Si unde exista joc nu exista pierderi de presiune? Daca noi inlociam turbina , inlocuiam pompa de ulei si nu verificam axa cu came , nu era normal ca turbina sa se strice iar ? Pentru ca in chiulasa existau pierderi de presiune de ulei.

Va atasez mai jos inca un rand de imagini , cu aceasta masina si ce am gasit la ea dar va rog , clientii sau serviceuri auto sa retineti un aspect :

OBLIGATORIU CAND INLOCUITI TURBINA PE DACIA – RENAULT 1.5DCI , INLOCUITI POMPA DE ULEI SI CONDUCTA DE UNGERE

OBLICATORIU VERIFICATI AXA CU CAME , DACA ACEASTA PREZINTA UZURA TREBUIE INLOCUITA SI VERIFICAT SI VIBROCHENUL ! (daca axa e ok nu mai este necesara verificarea vibrochenului )

dsc04177 dsc04179 dsc04184 dsc04170 dsc04171 dsc04172 dsc04173 dsc04174 dsc04175 dsc04176

Una dintre cele mai interesante poze , cea cu admisia care nu se poate da jos , face parte din chioulasa. Observatii cata mizerie este in ea . Toata mizeria trebuie trebuie indepartata altfel intra in motor , deci trebuie chioulasa desfacuta de pe motor …….

dsc04188 dsc04186 dsc04187

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Reparatie turbosuflanta Dacia Logan 1.5dci

  1. mihai says:

    se poate masura presiunea de alimentare cu ulei la turbo suflanta astfel este mai usor sa gasesti motivul pentru care s-a uzat turbo, dar necazul este altul, turbo nou reconditionat pierde ulei pe langa ax la paletii turbinei si il baga in admisie si da pe dinafara pe langa furtun si ajunge pe carcasa catalizatorului Mizeria pe care ati filmat-o este mai mult ca sigur uzura -gaze de carter pe care turbina le absoarbe prin acea ciupercuta de la furtunul admisie turbo, sunt multe probleme la acest cacat de model de turbo logan 1,5 euro 3……scapati de ele la fier vechi, eu m-am saturat, un motor de cacat…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s