Piata de turbosuflante din Romania si calitatea serviciilor.

“Suntem prea saraci sa cumparam lucruri ieftine…”

 

De un an de zile ma confrunt cu o dilema , referitoarea la clientii ce apeleaza la serviciile de recoditionari turbosuflante. La telefon pe site sau pe mail adreseaza intreabari de genul “cat costa sa repara o turbina de marca x model y motor z”. Raspund logic cu pretul aferent inlocuirii tuturor peiselelor si spun ( de exemplu ) “1000ron”. Raspunsul oricarui clientului cu care ma aflu in discutie , in ultimul timp este acelelasi : “cum domnule asa mult? si imi spuneti pretul asta asa fara sa va uitati la ea ?”

Logic ca dau rapsunsul asa , pentru ca am mai reparat cateva sute si stiu despre ce e vorba.

Raspunsul la acesta intrebare l-am dat de putine ori la telefon din lipsa timpului , pe mail nu mai vb …. asa ca am sa detaliez aici depre ce e vorba.

Din cauza faptului ca tot mai multe firme sunt in impas financiar , fac orice sa atraga clientul care nu stie depre ce e vorba. Si atunci practica preturi mult sub ceilalti competitori. Atunci cand din 6 firme care suntem pe piata asta 4 iti spun un pret de X si doi iti spun un pret de 1/2 X nu e ceva ciudat ? Este …. dar sa va explic si fenomenul .

Noi cei multi , profesionistii  pentru care calitatea primeaza , indiferent de ce problema are turbina , inlocuim tot kitul de reparatie. Adica chiar daca ai o problema minora sau una majora , facem turbina ca noua si te mai poti baza pe ea inca 4-5 ani lejer. Exeplu din alt domeniu : ai un piston topit ? inlocuim pistonul , dar pe langa el inlocuim si secmentii de pe acel piston , si cuzinetii de la biela acelui piston , verificam blocul etc. ca logic in momentul in care acest piston nu a mai functionat corect , a uzat anormal si piesele de pe langa el. Logic nu ?

Insa au aparut firme care pentru a atrage clientul inlocuiesc doar piesele stricate. Adica axul e stramb ,se inlocuieste  doar axul. Secmentul lui ramane , lagarul ramane , rotorul ramen ,  etc. Partial este ok pentru client care se bucura ca de la 4 firme a primit un pret de 1000ron si el totusi repara turbina la a 5-a firma cu 600 ron.

Insa acum apare problema si va explic si de ce. Aceste firme nu au nici macar un echipament cu care sa verifice piesele care raman vechi. Verificarea lor se face “romaneste” adica “cu ochiul”. Si normal ca acesta turbina nu functioneaza pentru mult timp , tine o luna , doua , maxim sase , dar niciodata mai mult. Si logic ca dupa acesta perioada turbina ajunge impreuna cu nefericitul client la garantie. Se desface si se constata problema : s-a stricat una din piesele care a ramas veche. Garantie ? nici nu incape discutie , cum sa existe garantie pe o piesa care nu s-a inlocuit ? Si clientul plateste iarasi 400-500-600 ron. Si iata cum in sase luni a platit de doua ori o turbina. Pretul total este in jurul a 1000ron ( de multe ori mai mult pentru ca plateste de ori manopera la turbina) dar nu se tine cont de urmatoarea comparatie.

 ( Exemplu prezentat este real , un client care a ajuns la mine dupa acesta nefericita intamplare )

Varianta unu in care clientul repara turbina la una din firmele care solicita 1000ron :

1. Montat / demonatat turbina pe /de pe masina – 300ron

2. Trimis / primit turbina prin curier – 70ron

3. Reparatie turbina 1000ron

4 . Revizia autoturismului (solicitata obligatoriu de orice reparator de turbo)  – 300ron

Total – 1670ron si turbina are garantie un an , dar merge lejer 4-5 daca se respecta intervalul de service

Varianta doi in care clientul repara turbina la una din firmle ce solicita 600 ron

1. Montat / demonatat turbina pe /de pe masina – 300ron

2. Trimis / primit turbina prin curier – 70ron

3. Reparatie turbina 600ron

4 . Revizia autoturismului 300ron

5.  Dupa maxim 6 luni plateste iar montat / demonatat turbina pe /de pe masina – 300ron

6. Trimis / primit turbina prin curier – 70ron

7. Reparatia celeilate jumati de turbina care nu a vrut sa o plateasca la inceput – 400ron

8 . Revizia atoturismului cand pune iar turbina sus – 300ron

Total – 2340ron si trec inca 6 luni , dupa care procesul se repeta iar.

Aparent diferenta nu e mare , dar daca se iau in calcul montajele pe / de pe masina , revizia si curierul ,diferenta este mare.

Am decis sa acord 2 ore din viata mea acestui articolul dupa ce un client a patit acest lucru si a trimis de 3 ori o turbina la reparat. Cheltuielile mult mai mari decat cele prezentate mai sus , insa un client care chiar nu avea posibilitatea finaciara . Nu mai spun ca masina era un Opel Astra G din 2000 , care valoreaza 1500euro pe piata. Sa te coste turbina in 7 luni 3100ron…… destul de neplacut.

Cam asa se intampla cand vrei sa te carpesti , cu totii am trecut prin asta la un moment dat , dar nu e solutia buna. Mai bine platesti pretul pietei , adica normal , decat sa incerci sa gasesti ceva mai ieftin si slab calitativ. Stiu ca nu e usor , de multe ori nu sunt banii efectiv , chiar daca iti doresti sa platesti pentru calitate si esti obligat sa apelezi la solutii ieftine care se dovedesc de moment.

In concluzie grija mare atentie la ceea ce alegeti . E posibil ca in cautarea unui pret mai mic sa gasiti o calitatea mai proasta , si sa mai platiti odata.

“Suntem prea saraci sa cumparam lucruri ieftine…”

 

by Ionut Petrescu

Advertisements
Quote | This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s