Salata de turbine cu toping de minciuna – made in Romania.

Zeci de firme in domeniu , reparatori autorizati , centre de reconditionari , sute de ani de experienta , tuning realizat la mari standarde , echipamente care mai de care , parteneri cat mai cunoscuti….. asta gasesti pe siteuri sau astfel de informatii primesti la telefon cand cauti sa repari o turbina.

Realitatea este mult mai simpla :

1. Zeci de firme sunt in realitate  4-5  restu gloabe si minciuni .

2. Autorizate RAR nu se pune problema . Pai ce sa autorizezi cand nici macar firma nu ai ? Nici adresa de la RAR nu cred ca  o au si sincer nici nu cred ca stiu ce inseamna RAR..

3. Echipamente…….. ioc , 3 de calitate  in toata Romania , restu poze furate de pe net sau chinezarii cumparate pe doi lei pentru poze.

4.Parteneri cunoscuti  ………. Ciuciu , logo-uri de pe net fara nici macar o responsabilitate.

 

In cateva cuvinte  ? Minciuni ordinare lansate de oameni fara pic de pregatire , fara pic responsabilitate care lanseaza teorii de reparatii ale turbinelor.

Probabil va intrebati de unde s-a declansat acesta repulsie fata de ,,colegii  “din acest domeniu.Probabil va intebati de unde am atata energie negativa sa scriu atatea randuri si de ce imi pierd timpul incercad sa ii fac sa se lase.

Explicatia :

Primesc telefoane de la diverse persoane care sunt efectiv exasperate ca masina nu le merge. De obicei ma suna cu recomandare , din partea lu X sau Y care de obicei imi sunt prieteni sau colaboratori fideli. Si din acesta cauza ma implic in conversatie si imi storc mintea , si ma chinui sa imi dau seama prin telefon ce are masina.

Si logic ca nu reusesc , ca totul e ok pe maisina si turbina e cumparata noua sau reconditioanta de curand.

Si chem masina la mine si vine omu de departe si abia merge cu ea pe drumurile patriei si isi cauta cazare si muncesc ca un descreierat la o masina legandu-ma de toate lucrurile mecanice si electrice de pe masina mai putin de turbina. Ca omu zice ca noua originala sau proaspat reconditionata la o mare firma , care are mare experienta si are mare banc de testare si echilibrare si tot asa stau si il cred ca parca prea cu pasiune si convingere o spune.

Si dupa ore de munca si km de probe , si timp pierdut si motorina consumata si lista poate continua , ma uit si la turbina.

Si soc , vorba prezentatoarei de la tv. Constat ca turbina aia “noua originala “ e o turbina reconditionata “pe balcon ” sau “pe genunchi” cum imi place sa zic . Sau mai rau , turbina proaspat reconditionata e o salata de turbine care se presupune ca ar trebuii sa mearga in parametri.

Si desi am ajuns in acest punct , unde sunt bucuros ca am depistat cauza care m-a chinuit cateva ore sau zile , acum vine partea grea. Cum sa ii explici omului ca dupa ce a dat 3000 de lei pe o turbina care e varza , si a mai platiti si montaj 400 si revizie 400 , trebuie sa mai plateasca acum 1800 ron pe o alta turbina , pe un alt montaj , pe o alta revizie , ca lui sa ii mearga masina. Orele pierdute nu le mai calculez ca ….. vine si pe recomandare si se afla si intr-o situatie financiara dificila dupa ce a platit atat de multi bani.

Si dupa ce trec si de acest pas , ma apuc de lucru si zic “ïn sfarsit sunt pe domeniul meu , acum imi fac treaba linistit”……. bineinteles ca e doar un vis. Greul abia acum incepe.

Ca sa intelegeti la ce ma refer ,  fac o paralela cu un bucatar care are in fata o salata ce contine rosii , castraveti si ceapa si care are ca misiune sa refaca legumele in forma care au avuto initial…… va intrebati cum asa? simplu ! adica sa iei felie cu felie castravetele , sa il separi de rosii si ceapa si sa intelegi cum era el initial , cand a crescut in gradina.

Cam asa si la mine la turbine.  Desfac turbina si nu gasesc nimic original , nimic la locul lui , inventii , alezaje , gauri aiurea , filete , suduri .

MA FRATILOR MAI TERMINATI-VA ! Apucati-va de altceva , va rog ! Va platesc eu va jur , numai terminati cu prostiile si inventille astea !

Poate ca nu ma credeti  , dar cu pozele si explicatiile de mai jos poate imi intelegeti frustrarea si nervii si de ce nu , poate autorii acestor inventii isi dau seama ca efectiv sunt o rusine pentru acest domeniu , ca imi e rusine ca suntem contemporani , ca imi pare rau ca lumea ne baga in aceeasi oala si ca efectiv ii detest pentru ceea ce fac.

 

Exemplu 1 :

Turbina de Dacia / Renault 1.5DCI Euro 3.

Aveti curata o “ turbina normala” si murdara o “turbina salata”. Turbina originala pe masina este produsa de KKK asa ca se repara cu piese KKK . Ok nu iti permiti sa cumperi piese originala KKK dar cumpara frate aftermarket . Macar sa fie pe cote KKK.

NU ! in Romania tara micilor einsteini  (daca imi este permis acest plural) se folosesc piese de Garrett in turbine KKK . Ca asa vor ei , ca nu au puterea sa zica “Domnule client NU AM” sau “Domnule client NU POT” sau “NU STIU” , sau daca nu ti se pare injositor sa spui “Draga partener de breasla , te rog sa ma imprumuti sau sa imi vinzi o piesa X”

IMG_1044 IMG_1042

Aici aveti si turbina garrett de pe care s-au imprumutat piese :

IMG_1048 IMG_1049

Diferenta la rotoru de admisie :

IMG_1053 IMG_1054

Logic ca au modificat si carcasele , ca sa nu se mai poata repara niciodata.

IMG_1056 IMG_1057

Daca incerci sa pui carcasa pe o o turbina originala ai problema asta (de sezizat spatiu care ramane intre paleti si carcasa):

IMG_1058

Daca incerci sa pui carcasa originala pe turbina “reconditionata” logic ca nu incape :

IMG_1059 IMG_1060

In consecinta acum clientul nu mai are turbina nu ? corp nu are , si in fine plateste si corpul , dar nu are carcasa….. ce sa faca sa plateasca si carcasa? de ce? ca a avut ghinion si a mai platit si acum 2 luni o reconditionare de turbina care a fost facuta de un geniu ?

Nu e corect si nu e normal sa iti bati joc de un om si de munca altora.

E mai simplu sa spui ca nu poti sau ca nu sti ….. parere mea.

Sa nu credeti ca e caz singular , mai am unu , asta mai ingenios .

Turbina de grupul VAG (Vw Skoda Seat Audi ) motor de 1.9 105cp.

Aici situatia e urmatoarea , aceste motoare vin echipate fie cu turbina KKK fie cu turbina Garrett. Asa sunt de fabrica. Asa ca reparatorul nostru ingenios a avut de reparat o turbina KKK si a reparata cu piese de Garrett. Ce e drept tot de 105cp , numai ca turbinele in interior nu au nici o legatura. Cu toate ca se monteaza pe acelasi motor si prinderile sunt similare , ele in interior nu au nici cea mai mica legatura.

Dar romanul e ingenios si nu doar atat , e si axat pe pacalit , pentru ca a lasat scris pe compresorul de admisie Garrett , dar de pe galeria de evacuare a sters KKK . Adica clar intentia de a pacali clientul.

IMG_1013 IMG_1026

Pozele cu restul “modificarilor”sunt mai jos ,  diferente sunt clare , nu este nevoie de prea multe explicatii

 

Geometrie de Garrett “montata” pe galerie KKK.
Reparatie turbina

 

Observati va rog metoda de a monta , geoemtria variabila originala se monteaza prin infiletare. Observati ce hal de gaurii a dat pentru a adapta………. jalnic

galerie turbina turbo Modificare turbo

Modificare la suportul de supapa vacumatica.suport supapa turbovacuum turbinaturbosuflante reconditionate turbine auto

 

Diferentele intre cele doua geometrii , in stanga Garrett si in dreapata KKK.

Va imaginati cate alezaje a facut in carcasa ca sa se potriveasca una in locul celeilalte. Geometrie variabila turbina Geoemtrie variabila turbo

 

Diferenta la corpurile centrale ale turbinei.Corp central turbina

 

Diferentele de dimensiuni , adica mai exact cat a taiat din corp…..IMG_1037 IMG_1038

 

Diferentele la carcase de evacuare unde intra corpul central :IMG_1039 IMG_1040

 

 

Concluzia mea este una singura.

Pentru repararea turbosuflantelor ai nevoie de multe lucruri. Parte dintre ele materiale (echipamente , stoc de piese etc) dar si multe lucruri care tin de educatie…….printre ele se numara respectul ( fata de client ) , constiinta etc.

 

Nu vreau sa fiu inteles gresit , exista si firme respectabile in domeniu , care au lucrurile de mai sus . Nu am pronuntat nici un nume pentru ca nu am vrut sa acuz pe cineva sau sa disculp pe altcineva.  Acest articol este dedicat celor care fac inventii pe banii clientilor , care nu isi asuma ceea ce fac , care poate citesc acum si sunt constienti ca radem de incapacitatile lor evidente si ca ne dam seama de cate cunostinte (nu) au. 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s