Piulita de admisie , o probelma constanta

Subiectul pe care astazi doresc sa il lamurim este legat de piulita de admisie a turbosuflantei , mai exact cea care strange rotorul de admisie. Vezi foto :

image321

 

Problema pe care o intampinam tot mai desc cu ateliere auto este aceea ca suntem asaltati cu intrebari de genul “”s-a desfacut piulita ” sau “axul nu mai are piulita” sau mai rau “contra piulita a disparut”.

Ce trebuie stabilit din capul locului este ca pe ax vine o singura piulita , nu exista o a doua si  nu exista pasta de blocare si asigurare filete. Ea se strange ( de preferat cu cheia dinamometrica pentru incepatori ) la o anumita forta.

Situatia delicata la aceste piulite este ca ele au filetul pe invers , adica se strang  in directia in care o piulita normala se desface. ( motivul mai jos ) Asadar aviz amatorilor care vor de desfaca o piulita sau mai rau , aviz celor care o gasesc si vor sa o puna la loc.

Motivul pentru care acestea au filetul invers este unu singur : Ca in momentul in care turbosuflanta functioneaza piulita sa se auto-straga. “Cum asa ?”…. foarte simplu , in momentul in care turbina functioneaza acesta piulita se strange . ( la mijloc stau cateva legi de fizica) .

Dupa ce am spus asta catorva persoane care ne intrebau lucruri legate de acest fenomen , am constatat ca nu toata lumea ne crede . Asa ca am apelat la bunavointa centrului de reparatii turbine Avd Turbo care ne-au pus la dispozitie un clip realizat intr-un echipament de echilibrare dinamica de mare viteza.

Rezultatul este pe cat se poate de convingator. Se poate vedea clar ca piulita este doar un filet agatata si in momentul functionarii se strange spre rotor :

 

Acum sa le raspunde si celor care intreaba de ce s-a desfacut piulita de pe ax.

Pai daca in momentul in care functioneaza turbina piulita se strange , ca sa se desfaca  trebuie ca turbosuflanta sa se opreasca brusc din functionare.Si din cauza fortei centrifuge piulita se desurubeaza. Acest lucru se intampla cand exista lipsa/insuficienta de ungere si se “lipeste ” lagarul pe ax ,  sau paleti turbinei sunt loviti de corpuri straine (admisie sau evacuare).

Speram ca va este de folos articolul , daca sunt intrebari le asteptam.

 

( PS : multumim www.AVDTurbo.ro pentru clipul video )

 

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s